Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Våra gårdar 

Malma Gård, Götene och Badene Egendom, Kvänum

Eva Maria och Claes Friberg driver Malma Gård vid foten av Kinnekulle och Badene Egendom utanför Kvänum på Varaslätten. N&N Resors kontor är belägen på Malma Gård, där vi också bor. Produktionen på de båda gårdarna består av spannmålsproduktion samt en halvintegrerad grisproduktion. Totalt brukas 750 hektar mark, där spannmålet går till foder för grisarna samt till försäljning. Av denna mark är ca 70 hektar ekologisk spannmålsproduktion. På Badene står fyra vindkraftverk, varav vi äger ett. Slutligen har vi totalt 500 hektar skog, fördelat runt våra gårdar, på Torsö och utanför Kristinehamn.

Våra grisar

Grisproduktionen är halvintegrerad och uppdelade mellan gårdarna. Till Badene tas dräktiga suggor in från Moholmspoolen, vars kultingar stannar på Badene i ca 12 veckor innan de skickas vidare till Malma (eller andra produktioner) som slaktsvin. Arbetet på Badene leds av Cool gris delägare Lina Helin som jobbar tillsammans med 4 medarbetare. På Malma finns 3 000 platser för slaktsvin, varav 150 platser är för konventionella utomhusgrisar. De fullvuxna grisarna går sedan vidare till Dalsjöfors och dess kött finns att köpa i butiker i hela Sverige. Utegrisarna säljs i mindre skala till Dafgårds.

Vår spannmålsodling

Vi odlar de vanliga spannmålssorterna vete, havre, korn och rågvete samt oljeväxter, åkerbönor och gräsfrö. Vi torkar all spannmål själva och använder den till våra grisar. På Malma har vi en halmpanna som eldas med egen halm och ved, den förser också resten av gården med tillhörande hyresfastigheter med värme. På Badene tar vi hand om spillvärmen från gödseln med en värmepump som sedan går tillbaka till grisarna.

Badene är med i Odling i Balans – ett forskningsprojekt för att med traditionell odling som påverka marken och miljön så lite som möjligt. Läs mer om Odling i Balans här!

Film

Gårdens tre pojkar är alla intresserade av lantbruket och är i olika utbildningsfaser för en framtid på gårdarna och i den gröna näringen. Titta gärna på filmer de gjort via youtube här.

Film

Gårdens tre pojkar är alla intresserade av lantbruket och är i olika utbildningsfaser för en framtid på gårdarna och i den gröna näringen. Titta gärna på filmer de gjort via youtube här.

malma_gard_fullosa_kinnekulle_utegrisar

badene_egendom_grisproduktion

    Utomhusgrisar på Malma  Skördefika